JAAROVERZICHT 2022

Deventer

Meerjarig beleid afval en grondstoffen

In november 2020 is het Grondstoffenplan 2020-2024 door de raad vastgesteld. In 2021 en 2022 is dit plan geïmplementeerd. De huis-aan-huisinzameling van glas en BEST-tas (Boeken, E-goed, Speelgoed en Textiel) is gestopt. Papier en karton worden niet meer in losse dozen ingezameld, maar met containers aan huis bij laagbouw en met verzamelcontainers bij hoogbouw in het centrum. Voor de gescheiden inzameling van GF (groente- en fruitafval) zijn bij hoogbouw en in het centrum 80 GF-zuilen geplaatst. De veranderingen zijn nagenoeg probleemloos doorgevoerd en in 2022 afgerond.

Raadsleden bezoeken in juli het Recycleplein in Deventer.

Resultaten afval en grondstoffen 2022

Deventer liet de laatste jaren een stijging zien in het afvalscheidingspercentage en was ook enkele jaren landelijk koploper. In 2022 zakte het afvalscheidingspercentage echter met drie procent van 77% naar 74%. De hoeveelheid restafval per inwoner steeg licht naar 89,2 kg.

Dit is een trendbreuk met de jaren ervoor. We zien dit in alle gemeenten in het werkgebied van Circulus. We verklaren dit uit een dalende kwaliteit van de aangeboden grondstoffen, gecombineerd met strengere eisen van verwerkers. Daardoor neemt de afkeur toe. Met het huidige scheidingspercentage van 74% scoort Deventer nu een procentpunt onder het landelijk beoogde afvalscheidingspercentage van 75%.

Kwaliteit is dus een belangrijk punt van aandacht. Eerder is (in 2021) door Eureco onderzocht wat de vervuiling van PMD en GFT in kg’s bedroeg. Ook is het restafval onderzocht op waardevolle stromen. Deze inzichten helpen bij het treffen van maatregelen. Zo zijn in 2022 keurmeesters aangesteld om het PMD bij de overslag te keuren en van zichtbare vervuiling te ontdoen.

Verder kreeg communicatie volop aandacht. In het najaar zijn drie korte campagnes uitgevoerd om de inwoner met basisinformatie te helpen om PMD, GFT en textiel beter te scheiden. Ook de komende jaren valt in de verbetering van kwaliteit nog veel winst te boeken. Er is een projectgroep Schone Stromen die zich in 2023 zal richten op verdere inzet van communicatie, controle en handhaving.  

Banner in het kader van de campagne Scoor mee met PMD.

Sociaal

De ontwikkeling van het sociaal domein is een strategisch speerpunt van Circulus waaraan de Schoon Familie en Deventer Sociaal actief bijdragen. We bieden werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bewonersparticipatie is een belangrijk onderdeel van de afdeling Sociaal. De Deventer Schoon Familie (ook Schoon Familie genoemd) telt 3852 leden en ondersteunt bewoners en scholen met jaarlijkse seizoens- en schoonmaakgerichte acties. In totaal werden 100 bewonersacties georganiseerd. Verder is ook de dienstverlening met 'koeriertjes' populair. De zwerfvuilkoeriertjes werden 900 keer ingezet, de bladafvalkoeriertjes 450  keer. 

Ook belangrijk is het behalen van het certificaat Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemer (PSO). Dat betekent dat we een bovengemiddelde bijdrage leveren op het gebied van sociaal ondernemen. De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt.

Buitenruimte

Naast het reguliere werk in de buitenruimte (vegen, onkruidbeheersing, zwerfafval opruimen, bladactie (in samenwerking met HGB), het legen van afvalbakken enzovoort, valt vooral de proef rond onkruidbeheersing op. 

In Deventer onderzochten we welke manier van onkruidbeheersing het meest efficiënt is binnen het gestelde budget en straatbeeld. In het vroege voorjaar startten we een pilot; in vier wijken werden vijf maanden lang vier verschillende technieken gebruikt. Inwoners werden daarbij intensief betrokken. De gepresenteerde uitkomsten gaven de gemeente input voor nieuwe beleidskeuzes.

Bekijk het filmpje over de proef

Wethouder Carlo Verhaar (midden, groene jas) na zijn bezoek aan de Westfalenstraat in het kader van de Week van de Circulus Helden, maart 2022.

Highlights

UpTex

Circulus heeft in maart 2022 het project UpTex afgesloten met een bijeenkomst en een video. Ruim een jaar daarvoor ontving de gemeente Deventer van Rijkswaterstaat een subsidie om de mogelijkheden te onderzoeken om niet-herdraagbaar textiel te verwaarden. Dat project werd uitgevoerd in samenwerking met Leger des Heils/ReShare, Het Goed, Aventus en Saxion en KplusV. Met de resultaten van het onderzoek is de Techniekfabriek aan de slag gegaan. Producten zoals tassen, vlaggetjes en fruitzakjes vonden hun weg naar de klant via verschillende afzetkanalen. Eind maart werd de samenwerking afgesloten en ging Circulus als initiatiefnemer zelfstandig verder. 

Big Belly’s

Strandjes bij de Worp zijn sinds april 2022 voorzien van twaalf  Big Belly’s. Dit zijn slimme, zelfpersende afvalbakken die hun eigen energie opwekken door zonnepanelen. De afvalbak geeft zelf een seintje wanneer hij geleegd moet  worden. Er zijn er zes voor PMD, zes voor restafval.

Wijzigingen inzameldagen

Bij ongeveer 13.000 huishoudens zijn veranderingen doorgevoerd in de inzameldagen voor PMD en restafval. De inzameldagen zelf wijzigden niet, wel het soort container dat aan de weg moet. Inwoners ontvingen hiervoor een brief. Circulus voerde deze wijziging door om de inzameling en de afvoer van het PMD en restafval beter te kunnen organiseren. 

Schoon Familie

Verder organisatie de Schoon Familie op 19 scholen organiseerde De Schoon Familie een bladverzamelwedstrijd. Daarbij werd kinderen gevraagd alleen het blad van stoepen en straten te vegen. Die werden zo weer veilig en goed begaanbaar. Het afgevallen blad in tuinen en parken konden ze laten liggen. Die vormt een prima meststof én een fijne, warme schuilplaats voor kleine dieren. Op alle scholen stond een bladkorf, die telkens is geleegd door de collega’s van Het Groenbedrijf. In november volgde een feestelijk bladontbijt voor alle mensen van Circulus en HGB die bij de bladcampagne betrokken waren. 

Klanttevredenheid

Circulus voert doorlopend klanttevredenheidsonderzoek uit. Daar kwam uit dat de inwoners van Deventer tevreden zijn over de dienstverlening van Circulus. Zij gaven Circulus een 7,5. Inwoners zijn tevreden over de aanbiedmogelijkheden en het legen van de eigen containers, maar wel kritisch over het schoonhouden van de buurtcontainers. Ook bijplaatsingen zorgen voor ergernis, net als volle containers.

De tevredenheid over het recycleplein is hoog. Hieronder is te zien hoe vaak onze recyclepleinen worden bezocht. Inwoners in het werkgebied van Circulus kunnen van alle pleinen gebruik maken. Van de 156.445 bezoeken aan het plein in Deventer is het merendeel (146.747) uit Deventer zelf afkomstig. Ruim 4.000 bezoeken werden gebracht door inwoners uit Lochem; ruim 3.000 uit Voorst. Het aantal bezoeken uit overige gemeenten is verwaarloosbaar. Daarmee heeft het Recycleplein een regionale functie.

We onderzoeken verder de wijze waarop mensen geïnformeerd willen worden. De website circulus.nl blijft het voorkeurskanaal. Tegelijkertijd groeit het aantal gebruikers van de app. Inmiddels heeft twee derde van de huishoudens de app geïnstalleerd.